Förälskad i en kanal

Lotta och Stefan Boqvist gjorde sin första resa på Göta kanal 2015. När man pratar med Lotta om hennes upplevelser av kanalen, låter hon nästan nykär. Man kan utan att överdriva påstå att Göta kanal tog henne med storm.

– Det är så himla vackert! Alla gulliga ställen man passerar – den ena byn överträffar den andra. Allt var helt otroligt!

Överträffade förväntningar
Lotta och Stefan lämnade Norrtälje i mitten av juni för en ganska lång båtresa. De åkte hela kanalen och rundade sedan södra Sverige på sin resa tillbaka till Stockholms skärgård. Även om förväntningarna på Göta kanal var rätt högt ställda, överträffades dem menar Lotta.

– Göta kanal är ju en klassiker, så det är klart att vi har sett fina bilder och så. Men att det skulle vara så här vackert… Vissa sträckor tar helt andan ur en. Man åker över slätter, på fina sjöar, genom trollskog och underbara små byar. Det är helt magiskt!

Stefan instämmer och imponerades också av själva organisationen:
– Jag är företagare och har sett en del. Men Göta kanal är en av de grymmaste organisationer jag har upplevt. Det är fantastiska ungdomar som jobbar vid slussarna. Jag är djupt imponerad.

Resan skedde utan problem eller incidenter. Vid något tillfälle öppnades inte en bro, berättar Stefan, men det löste sig inom några minuter efter ett telefonsamtal till servicepersonalen.

En annorlunda båtsemester
Lotta och Stefan menar att turen på kanalen skiljer sig en hel del från deras tidigare båtsemestrar.

– I vanliga fall lägger man sig kanske vid någon klippa och badar och solar. Även om det är trevligt är kanalen helt annorlunda. Här ser man nya vyer varje dag – hela tiden faktiskt. Sen blir det också socialt på ett helt annat sätt. Man träffar nya människor vid slussarna som man sedan stöter på igen och igen. Det skapar en speciell samhörighet. Vi blev till exempel hembjudna till ett trevligt par i Söderköping, berättar Lotta. Det hade inte hänt på en vanlig båtsemester.

– Jämfört med en vanlig semester på sjön är Göta kanal bättre, menar Stefan.
Man har närmare till allt. Man vet aldrig vad som väntar bakom krökarna och det är alltid nära till nästa hamn. De håller förresten genomgående mycket hög standard.Sönerna hälsades med Champagne
De vuxna sönerna Jonatan och Tobias valde att cykla längs kanalen, men anslöt vid Bergs slussar och följde sedan med i några dagar. Deras ankomst firades med Champagne och trerätters middag.

– Både att åka på kanalen och att cykla längs den, är toppen säger Jonatan. Särskilt sträckan från Berg och västerut är perfekt för cykling. Längre österut är terrängen mer kuperad och det finns en del sjöar att cykla runt.

Första men inte sista gången
Lotta och Stefan kommer utan tvekan att återkomma till Göta kanal. Då kommer de förmodligen att stanna längre.

– Nästa gång tar vi mer tid på oss. Nu passerade vi kanalen på en vecka. Vi hade kunnat stannat hela semestern.

Familjen Boqvists bästa tips:
– Läs gärna på lite innan resan. Det finns många mysiga ställen längs kanalen som man inte bör missa.

– Ta med rejäla seglarhandskar. Att slussa innebär att hålla och dra i många tampar. Många fendrar är också bra, vi hade 14 stycken.

– Om man skall åka en kortare sträcka än vi gjorde, rekommenderar vi området mellan östkusten och Vättern – där var det allra finast.

– Missa inte glassarna på Smultronstället i Söderköping, lagunen vid Bergs slussar, klostret i Vadstena och framför allt inte den stensatta rännan man åker igenom i sjön Viken. Det är något av det vackraste vi upplevt.

 

Familjen Boqvist reste med biljetten "Göta kanal Klassikern"