"Man känner sig lite stolt över att ha möjligheten att resa på det här sättet."

"Vi får tid för varandra och går ner i varv"

Familjen Vikander brukade navigera runt Göta kanal när de fick tips om att åka igenom den. När Stockholmarna väl prövade föll de pladask för det digra upplevelseutbudet och lugnet på kanalen. Numera återkommer de varje år för att semestra i fem knop. 

Den mäter 42 fot och har getts namnet Triton, motorbåten som är familjen Vikanders flytande hem under somrarna. 
  - De senaste åren har vi färdats från Stockholm och söderut längs ostkusten, förbi Danmark och sedan norrut igen längs västkusten, berättar Jonas Vikander, pappa i familjen. En sommar testade vi att gå genom Trollhätte kanal och Göta kanal på hemvägen. Vi bokade biljetten på gotakanal.se och servicekorten gav oss tillgång till Göta kanals gästhamnsservice med övernattningar, el, dricksvatten, dusch, tvättstuga, septitankstömning och latrinvask. 

 

Vissa tveksamheter fanns inför den första resan, inte minst hur slussningen skulle gå till. 
  - Slussningen visade sig bara vara ett trevligt inslag, mycket tack vare alla underbara slussvärdar! De mötte oss med ett leende, släppte på i lugn takt och tog sig tid att prata med barnen. Slussvärdarna fick oss att känna oss trygga ombord och har faktiskt satt guldkant på våra resor, menar Jonas. 
  Sedan premiärturen har Vikanders återkommit till Göta kanal flera år i rad. Barnen Odin, Vidar, Bore och Vale har fått vara med om många skojiga äventyr. 
  - Karlsborgs fästning tyckte de var väldigt spännande liksom barnens minikanal i Norrkvarn och alla äventyrsgolfbanor som ligger utmed kanalen. Vi har även gjort egna skattjakter i skogen. Barnen pratar fortfarande om när de hittade chokladpengar som "rövarna" hade tappat, berättar mamma Frida Vikander och fortsätter: 
  - Barnen har förstås lite spring i benen. Det förutsätter att de för röra på sig mellan varven och görs delaktiga under resan. Ibland springer vi på dragvägarna bredvid båten, eller kör ett lättsamt träningspass ombord. Barnen får även hjälpa till vid slussning.

 

Lugnet vid Göta kanal är en stor del av behållningen med resan. Familjen Vikander menar att de umgås på ett helt annat sätt jämfört med hemma i vardagen. 
  - Att åka båt genom Göta kanal är ett mycket behagligt sätt att resa på. Alla i familjen är medvetna om att det är fem knop som gäller. Man har inget annat alternativ än att anpassa sig till rådande omständigheter och "go with the flow". Vi får tid för varandra och går ner i varv. Det uppskattar alla i familjen, inte minst barnen, säger Frida. 
  - Samtidigt finns det så mycket att uppleva. Man blir medveten om vilket kulturarv detta är, det är nästan så man känner sig lite stolt över att ha möjligheten att resa på det här sättet, tillägger Jonas.  

Vikanders tre tips till båtgäster

1. Planera gärna in några extra dagars semester och tänk att resan är målet. Då kan ni verkligen njuta av lugnet och utforska omgivningarna - utan att känna tidspress. 

2. Gör en avstickare, exempelvis till Vadstena slott eller Motala. Sent på säsongen har vi kunnat köpa alldeles färska räkor av yrkesfiskarna där. 

3. Surfa på gotakanal.se innan färden, där står i princip allt ni behöver veta.