Miniresa med båten full av sjörövare

Om man som familjen Löthman har sin båt i Sjötorp alldeles intill Göta kanal, är det bara en tidsfråga när den första kanalturen skall bli av. När den drygt 8 meter långa träsnipan väl gjorde sin jungfruseglats på Göta kanal, bestod besättningen av elva personer, varav sex sjörövare.

Eddie Löthman och hans fru Hanna äger ett sommarhus i Sjötorp, orten där Göta kanal mynnar ut i Vänern. När premiärturen som de pratat länge om äntligen blev av, blev det en så kallad Miniresa med båten full av folk.

– Det var av syskon, kusiner och vänner – barn och vuxna om vartannat. Det var jättekul. Tyvärr var väl inte vädret det bästa, men vi bestämde oss för att det här ändå skulle bli ett trevligt litet äventyr.


 

Lyrestad tur och retur
Sällskapet gjorde en dagstur fram och tillbaka till Lyrestad. Eddie menar att förväntningarna inte var jättehöga, men att kanalen överraskade positivt.

– Vi ville mest känna på hur det var, prova att slussa och så. Även om vi bara gjorde en liten resa,  var det tydligt att en båtresa på kanalen blir väldigt annorlunda jämfört med våra vanliga båtsemestrar. Det blir liksom mer variation. Det händer nya saker nästan hela tiden.

Trevligt i slussen
När de närmade sig första slussen spred sig en viss nervositet på båten, i alla fall hos den vuxna delen av besättningen. Ingen på båten hade slussat tidigare. Men det hela förflöt lugnt och helt utan incidenter.

– Slusspersonalen var jättetrevlig, gav  bra tips och var med oss hela tiden. Så slussningen var inget problem alls, faktiskt. Tvärt om blev det en positiv upplevelse. Man hjälps åt på båten och kommer nära människor på de andra båtarna som man kan ”tjöta” lite med.

Som gjort för familjer
Vid en av slussarna började de yngsta barnen leka sjörövare. Ian, fem år, fick styra båten medan de andra hojtade och hoppade omkring i största allmänhet. Vid ett annat tillfälle gick barnen i land och ”tävlade” med båten om vem som skulle komma först till nästa sluss.

– Att åka på Göta kanal känns som en kanongrej för just familjer. Du vet aldrig vad du får uppleva härnäst och slussningen gör också att familjen får utmaningar att lösa tillsammans. Vill man ha många gemensamma upplevelser och svetsas samman, kan jag absolut rekommendera Göta kanal, säger Eddie och får medhåll från sonen Viggo:

– Det var kul. Mer får se mycket mer, annars är det bara vatten överallt.

 

En premiärtur med mersmak
Den drygt fyra timmar långa premiärturen på kanalen blir inte den sista. Familjen har redan börjat planera inför nästa resa.
– Då går vi lite längre, kanske till Vättern och tillbaka.  Då tror jag tror att vi ska ta lite mer tid på oss, stanna till ibland, äta gott och har det riktigt bra tillsammans.

 

Eddie Löthmans bästa tips
– Stressa inte upp dig för slussningen. Det är absolut inget att vara orolig för. Slussvärdarna kommer att ta väl hand om dig. Men en rejäl båtshake är bra att ha med.

– Ta med bra skor. Att promenera längs Göta kanal är jättetrevligt.

– Lyrestad, vår ändhållplats, är mysigt. Besök gärna caféet och inredningsbutiken.

 

Familjen Löthman och de sex sjörövarna reste med biljetten "Göta kanal Miniresa"