Närkontakt i kanalen

Att komma så nära naturen – att sakta glida fram med båten genom öppna fält och trolska skogar – var något som helt överrumplade Kenneth och Maria Larsson. Men deras premiärtur var ändå inte utan dramatik.  

Kenneth och Maria Larsson hade tänkt att en gång i livet genomföra klassikern Göta kanal.  
– Så blev det inte, säger Kenneth och skrattar. Jag kommer att uppleva Göta kanal många gånger. Vi är helt tagna.Överraskande närhet
Ber man Kenneth förklara varför kanalen överträffade de rätt högt ställda förväntningarna, återkommer han till ordet närhet.
– Alltså, det är lite svår att förklara. Men att sitta i sin båt som liksom är ens hem och ändå komma naturen så nära inpå livet… det är helt oslagbart. Och då är egentligen varken Maria eller jag några naturmänniskor.

– En annan sak som överraskade mig är att man träffar så många härliga människor med samma intressen. Man åker ju liksom i ”skov”, hjälper varandra vid slussarna och träffar på varandra igen och igen. Det är som gjort för att man ska knyta kontakt och komma varandra nära.

Service i särklass
Att det kändes lite läskigt att närma sig den första slussen, var både Kenneth och Maria ense om. Men redan efter ett par slussar hade de koll på läget. Slusspersonalens inställning bidrog starkt.

– De avdramatiserade det hela direkt. Jag har aldrig träffa så sjukt serviceinriktad personal, säger Kenneth med eftertryck.

Dramat i Söderköping
Personalen kom också till undsättning under resans lilla drama. På resans första dag fick Kenneth och Maria fått reda på att de skulle möta den stora kanalbåten Wilhelm Tham i en liten damm mellan två slussar i Söderköping. En lite stressande tanke bara det. När så Wilhelm Tham kommer ut från slussen, hänger sig plötsligt gashandtaget på familjen Larssons daycruiser.

– Vår båt dör och stannar mitt i den lilla dammen. Wilhelm Tham kommer ångande rakt emot oss och kan ju inte stanna på en femöring, om man säger så.

Som tur var blåste det den dagen. Kenneths och Marias båt blåser in i vassen och Wilhelm Tham kan passera.

­– Slussvärden såg vad som hände och var framme på nolltid. Fantastisk service även där.

Kunde ha stannat längre
Kenneth menar att en kanalsemester har annat att erbjuda än en vanlig båtsemester.

– Du får du uppleva naturen och hela kulturarvet Göta kanal. Det blir aldrig långtråkig. Jag kunde ha varit på kanalen i flera veckor.

Kenneths och Marias bästa tips:
– Vi prioriterade god mat och det blev väldigt lyckat. Det finns många bra ställen att välja på. Vår favoritrestaurang var den i Norrkvarn.
– När vattnet släpps på i slussarna behöver man rejäla tampar att hålla i, inte tunna som skär in i händerna.
– Räkna med att det tar tid. Då slipper ni stressa för att hinna till nästa sluss. Det finns jättemycket att se.

Familjen Larson reste med biljetten "Göta kanal Klassikern"