Vänern - Sveriges innanhav

Mariestad

Vänern, Sveriges enorma innanhav, är en fantastisk resurs som ger oss härliga bad, båtliv, orörda naturhamnar och spännande fiske.

Dessutom är Vänern en källa för dricksvatten, plats för rikt fågelliv och transportled för fartyg. Området kring Vänern är ett paradis för den äventyrslystne, för upptäckaren, för finsmakaren och inte minst för alla med intresse för kultur och natur!

Totalt finns nära 22 000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö.

Fiske

Vänern med 36 olika fiskarter är Sveriges artrikaste sjö. En av de mest spännande fiskarna i Vänern är Gullspångslaxen. Förutom mycket bra lax- och öringfiske erbjuder Vänern också gäddfiske. För sportfiskare står trollingfisket i Vänern i en klass för sig.

För dig utan båt och metspö finns flera möjligheter att köpa färsk och rökt fisk. Handla i Mariestads fiskaffär eller på de lokala fiskrökerierna

Båtar

Upplev äventyret på Vänern med den unika Oskar II, en seglande replika av en Vänerslup från 1800- talets mitt. Grupper kan boka dags- och kvällsturer på antingen Vänern eller Göta kanal.

Sommartid går M/S Marianne på dagsturer från Mariestad till Sjötorp tur och retur.

M/S Bellevue gör under sommaren räkkryssningar ut på Vänern, vissa fredagar med avgång från Mariestads gästhamn.

Bada

De största baden i Mariestad är är Strandbadet, Sandviken och Snapenbadet. Egna ostörda badvikar hittar man på någon av öarna eller utefter hela den långa Vänerstranden.

Res med kollektivtrafiken

Från Resecentrum fem minuters promenad till Gästhamnen, avgång för båtturer. Skärgårdsbussen, Buss 511, tar dig från Mariestad till Torsö.

Fakta

Läs om fiskeregler här:

www.svenskafiskeregler.se