Sarpen - Öppet skepp på Göta kanal

Motala

Sarpen - Öppet skepp på Göta kanal

Den 13 juli anländer det 125 år gamla skeppet till gästhamnen i Söderköping! Skeppet kommer att vara öppet för besökare. 

Under alla år har hon bland annat seglat som utbildnings- och skolfartyg och därigenom varit till glädje och kunskap för flera generationer för såväl unga och gamla som seglare och landkrabbor.

På sommaren seglar Sarpen såväl i hemmavatten som internationellt. Man kan följa med på en långsegling, helgtur, halv- eller heldagssegling tillsammans med familjen, partnern, vännerna eller kollegorna. Du kan då lära dig sätta segel, styra, navigera, slå knopar och laga mat ombord. Eller njuta av lugnet när motorn tystnat, vattnets kluckande mot bordläggningen hörs och vågorna sakta vaggar dig till sömns.

 

Historik om skeppet
Sarpen, som från början hette Freja, är en galeasriggad skuta, vilket innebär att hon har största seglet på främre masten. Hon byggdes i Nyköbing-Falster i Danmark 1892 och är ett sk ”Marstalbygge”. Staden Marstal på den lilla ön Ärö var hemort för flertalet danska skutor under den tiden det begav sig. Marstalskutorna känns igen på det runda bukiga förskeppet och det plattgattade akterskeppet. Sarpen gick först i fraktfart på Norge bl a till Sarpsborg som är en av anledningarna till att hon fick det namn hon idag bär.

1892 byggdes Sarpen
1917 kom Sarpen till Sverige
1917-1962 gick hon med cementlaster från cementfabriken i Degerhamn, Öland, till fastlandet
1963 köptes hon av Simrishamns scoutkår och renoverades och anpassades för sin uppgift som utbildnings- och övningsfartyg
1964 och till dags datum har hon fortfarande Simrishamn som hemmahamn och seglar många olika typer av seglingar.

 

Foto: Elin Kellersson.

 

Färdplan

13/7 Söderköping

14/7 Norsholm

15/7 Berg

16/7 Borensberg

17/7 Motala

22/7 Karlsborg

23/7 Töreboda

24/7 Sjötorp

 

Välkomna ombord! 

19jul
20jul
21jul
22jul
23jul
24jul

Kontaktinformation

AB Göta kanalbolag
Platensgatan 12, Hamnen, Motala

Telefon: 0141-202050

E-post: info@gotakanal.se

Hitta hit