Utställning, Kalkboden - Norrkvarn Arbetsstation

Norrkvarn, Motala

I Norrkvarn hittar du en permanent utställning som berättar historien om arbetsstationen i Norrkvarn, VB9. Här kan du upptäcka gamla mekaniska hjälpmedel, ta del av hur 300 soldater bodde i en stor barack och uppleva tidiga idéer om Göta kanal. 

Arbetsstationen i Norrkvarn
Arbetsstationen i Norrkvarn med omgivningar utgör ett stort stycke kanalhistoria. Arbetsstationen bestod av ungefär 300 soldater och befäl. De hade ansvaret från Lyrestads kyrka, 2 km nordväst om förläggningsorten, till Godhögens sluss, 3,5 km söderut. Stationen var i drift mellan 1810 och 1824, då arbetena runt Norrkvarn var klara. 

Ta en tripp till Lyrestad
Bostadsbaracken för de 300 soldaterna som revs 1824 kan idag fortfarande beskådas i Lyrestad. Hamnmagasinet där är nämligen byggt av rivningsvirket. Utöver bostadsbaracken fanns kokhus, kruthus, materialförråd, smedjor och stall. 

Kulturstigen
Ett bra sätt att uppleva hela den spännande historien är att följa den cirka 500 meter långa kulturstigen som utgår från, och kommer tillbaka till, slussen. 

Kontaktinformation

Norrkvarns slussområde
Norrkvarn
Telefon: 0141-202050

E-post: info@gotakanal.se
Hemsida: www.gotakanal.se

Öppettider

Öppet under Göta kanals högsäsong, varje dag 9-18.

Mer från Utställning, Kalkboden - Norrkvarn Arbetsstation

Utbud

Prisinformation

Utställningen har fri entré. 

Fakta

Man kan faktiskt säga att idén till kanalen föddes ur ilska där en av de främsta anledningarna var att slippa danskarnas höga tullavgifter. Baltzar von Platen startade byggnationen av Göta kanal år 1810 och 1832 stod hela Göta kanal klar.

Göta kanal är i särklass ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Kanalen sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är 190 km lång och har 58 slussar. Av sträckan är 87 km grävd kanal. 

Hitta hit