Forsviks sluss, Göta kanal

Motala, Karlsborg

 

I Forsvik finns kanalens äldsta sluss från 1813. Sevärt är också Hjulångaren Eric Nordevall II och den fina bruksmiljön och utställningarna i Forsviks Bruk.

Under byggandet av Göta kanal arbetade inte bara cirka 500 indelta soldater här i Forsvik utan också ett antal ryska desertörer.

Enligt en seglivad myt skulle det ha varit ryska krigsfångar som grävde Göta kanal. Sanningen är den att det var 58 000 indelta soldater som svettades och slet med kanalbyggandet under de 23 år det tog att gräva sig genom Sverige. Ett litet antal ryssar deltog visserligen i arbetet och som mest fanns det cirka 160 ryska desertörer samtidigt i Forsvik.

En slussvakt vid Göta kanal fick inte bara pengar i lön utan en del betalades ut i natura. Ved och en bit jord ingick i naturalönen liksom fri bostad. Slussvaktaren, som ofta hade familj, klarade sig inte på att "bara" vara slussvakt. Ofta hade han ytterligare ett yrke såsom smed, timmerman eller murare. För att klara två arbeten samtidigt fick vakten ta hjälp av sin familj. Hustrun eller barnen skötte slussen om dagen medan familjefadern ombesörjde slussandet om natten.


Dopnamn: Karl XIII

Byggnadsår: 1813

Tekniska fakta: Forsviks sluss har en fallhöjd på 3,5 meter vilket är det högsta för en enkelsluss i Göta kanal.

Kontaktinformation

AB Göta kanalbolag
Box 3
59121 Motala
Telefon: 0141-202050

E-post: info@gotakanal.se
Hemsida: www.gotakanal.se

Öppettider

Göta kanals öppet tider 2018:
Bokningssäsong 2 maj - 10 juni
Högsäsong 11 juni - 15 augusti
Bokningssäsong 16 augusti - 29 september

Hitta hit