"Det är inte märkvärdigt svårt att slussa"

Så sa Lasse Genberg från Vi Båtägare för ett tag sedan. Att slussa är lätt, roligt och en utmaning som du kommer att vara stolt över. Här har vi samlat information om hur slussning går till. Läs vår Slussningsguide, lyssna på när 9-åriga Johanna berättar om hur det är att slussa eller se en film om hur våra slussar fungerar rent tekniskt. 

Självklart kan du fråga våra slussvärdar på plats, så berättar de hur du gör!

Boka resa

Här följer lite allmänna råd inför din slussning.

Använd alltid flytväst vid slussning och fråga alltid slussvärden om råd om du är osäker. Båten ska vara ordentligt avfendrad, motorn avstängd och minst en person i land som ta hand om tampar.

Slussningsguide Boka resa

Fråga oss om du vill veta mer om slussning

Vi finns alltid på plats och sköter slussningen.

Videoklipp

Johanna berättar om slussning

Här berättar Johanna, 9 år, om sin resa längs Göta kanal. Hon ger sina bästa tips och berättar hur det går till att slussa.

Slussning i Göta kanal

I denna film får du se och uppleva hur det är att slussa i Göta kanal. Här får du exempelvis lära dig hur långa tamparna ska vara och hur du ska hantera dem under slussning.

Så här fungerar en sluss

Göta kanal har 58 slussar. Slussningen fungerar tack vare påfyllning av vatten från högre belägna sjöar. Det är Vättern och Viken som förser kanalen med vatten och som gör att tusentals båtar kan slussa varje år i Göta kanal! Kika gärna på vår film om hur en sluss fungerar.
{{favourites.count()}}