Hjulångaren Eric Nordevall II

Forsvik, Karlsborg

Hjulångaren Eric Nordevall II

2016-11-04

Res med Sveriges enda Hjulångare. En tidsmaskin med anor från 1830-talet när det varken fanns elektricitet, telefon, radio eller TV. Inte heller tändstickor, olja och bensin. Vi hade inte ens en gemensam tid i Sverige.

Eric Nordevall var ett av Sveriges första maskindrivna fartyg som byggdes 1836 för att trafikera Göta Kanal som var nyöppnad 1832. Propellern var ännu inte användbar för att driva fartyg. Den tekniska utvecklingen var dock i den tidens perspektiv lika intensiv som nu varför hjuldriften var hopplöst omodern när Hjulångaren sjönk i Vättern 1856.

Fartygets skovelhjul drivs på ursprungligt sätt med sitt unika ångmaskineri där ångpannan eldas med ved.  Känn rök, ånga och ljud av ångvissla. Ett fartyg med tidstypiskt klädd personal allt från kapten till rorgängare.

Liksom sin föregångare från 1837 erbjuder Hjulångaren Eric Nordevall II att som en tidsmaskin passagerare en reseupplevelse utan motstycke. Ångfartyget har sin hemmahamn i Forsvik.

Nu är det möjligt att färdas med Eric Nordevall II samt att chartra Hjulångaren. Det är en exklusiv upplevelse att färdas på samma sätt som våra förfäder gjorde under ett starkt utvecklingsskede i mitten av 1800-talet.

Kontaktinformation

Föreningen Forsviks varv
Bruksvägen 2
546 73 Forsvik
Telefon: 0505-41250
Bokning: 0505-41250

E-post: info@paddlesteamer.se
Hemsida: http://www.paddlesteamer.se/

Öppettider

För mer information och bokning välkommen att ringa 0505-41250 eller besök Hjulångarens hemsida: www.paddlesteamer.se

Prisinformation

490 kr/vuxen / 50 kr/barn

Res med kollektivtrafiken

Vägbeskrivning

Forsviks Varv ligger på Forsviks Bruks område.
Infart via Bruksvägen in på Forsviks Varvs gård där parkering finns, även för bussar.

{{favourites.count()}}